În primăvara acestui an am participat la o expoziţie intitulată „ Colectii si colectionari. Imagine 3D la inceputul secolului XX. Fotografia stereoscopica ” la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Organizatorul acestei expoziţii a fost doamna Ionela Simona Mircea cu care am mai colaborat şi la expoziţia de jucării de anul trecut. 

  În cadrul acestei expoziţii au fost prezentate aproape 400 de stereografii şi fotografii stereoscopice alb-negru, color şi sepia din perioada anilor 1900-1920, precum şi 7 aparate de fotografiat şi 6 aparate de vizionare 3D a imaginilor bidimensionale (desen, fotografie), toate datate între 1880-1935 , acestea provenind  din colecţii publice şi private.

Din colecţia asociaţiei de aparate de vizionare vă prezentăm 5 modele

–          Un Viewmaster model G apărut în anul 1962 (primul model din plastic , urmând modelelor din bachelită)

–          Doua Viewmaster mai noi din fabricate din 1980 până în 2000

–          Un Stereoclic Super din 1959 (acesta folosea benzi de imagini plasate pe verticală faţă de discurile de la Viewmaster)

–          Un Meopta Meoskop III din 1968 o clonă cehoslovacă a aparatelor Viewmaster.

–          Un Stereoskop 3 de producţie sovietică, anii 70-80.

Tipul de aparat Viewmaster este cel mai longeviv dintre acestea , primele modele apărând în anul 1939 , fiind încă produs de firma Fisher-Price.

Discurile conţin 14 imagini 2D (compunând 7 imagini 3D) fiind vândute de obicei în seturi de 3 . Acestea prezentau imagini din filme şi desene animate , peisaje prelucrate astfel încât din vizionarea acestora să se obţină iluzia unei imagini 3D.

Post by Cristian Dumitru

Presedintele Asociatiei Muzeul Jucariilor