Vă prezentăm două biciclete Pegas pentru copii , realizate în România anilor 80 de către fabrica din Zărneşti.  Ambele modele erau destinate micilor copii ce învăţau să meargă pe bicicletă , fiind prevăzute la cumpărare şi cu roţi ajutătoare.  Bicicletele erau echipate cu roţi de 12 inchi (de aici probabil venind şi denumirile lor Pegas Mini 12 respectiv 1212).  Modelul Pegas 12 probabil un model mai vechi decât Pegas Mini 1212 ( emblema frontală era metalică faţă de un simplu abţibild la modelul mai nou )  putea fi demontat în 2 bucăţi pentru un transport mai uşor.

De remarcat că multe din piesele şi materialele folosite la fabricarea acestor biciclete erau aceleaşi cu cele utilizate la bicicletele pentru adulţi de aici venind robusteţea acestora dar şi o greutate mare.

Cauciucurile sunt cele originale fiind produse de fabricile Victoria şi Danubiana, bicicletele mai fiind dotate cu clopoţel, portbagaj şi apărătoare pentru lanţ. Modelul 12 este prevăzut şi cu pompă de aer şi geantă de scule.

Ghidonul şi şaua modelului Mini 12 aveau tija foarte lungă putând fi ajustate astfel încât bicicleta  să poată fi folosită şi de către un adult, fiind astfel un precursor al minibicicletelor actuale.

Puteţi admira aceste biciclete şi multe altele la expoziţia noastră de la Muzeul Tehnic din Parcul Carol.

Post by Cristian Dumitru

Presedintele Asociatiei Muzeul Jucariilor